Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

10 Potravín, ktoré vás osviežia v letných horúčavách: Ako zostať svieži v tropických teplotách

reklama:
Ako zostať svieži v tropických teplotách
10 Potravín, ktoré vás osviežia v letných horúčavách: Ako zostať svieži v tropických teplotách Foto: www.freepik.com

S letnými teplotami stúpajúcimi k tropickým hodnotám sa mnohí z nás ocitajú v hľadaní spôsobov, ako sa ochladiť a zostať svieži. Klimatizácia a studená voda sú obvyklými záchranami, ale čo keď musíte čeliť horúčave počas pracovných povinností alebo pri pochôdzkach v rozpálenom meste? V tomto článku vám prinášame rady, ako sa pomocou šikovného výberu potravín a nápojov môžete lepšie prispôsobiť letným teplotám. Zistite, ktoré potraviny vám pomôžu nielen zostať hydratovaní, ale aj cítiť sa komfortne a sviežo aj v tých najväčších horúčavách.

V letnom teple je klimatizácia alebo osviežujúca voda na kúpalisku najlepším spôsobom, ako sa ochladiť. Ak však musíte ísť do práce alebo vás čakajú pochôdzky v sparnom meste, majte po ruke premyslený jedálniček, ktorý vás udrží čulých a sviežich aj v najväčších horúčavách.

Ľadová limonáda nie je vždy ideálna

Ak potrebujete v lete osvieženie, možno vás ako prvé napadne zmrzlina, drť, vychladené pivo alebo limonáda s ľadom. „Možno vás sklamem, ale zmrzlina či ľadové nápoje nie sú najlepšou voľbou počas horúcich dní. Tieto potraviny môžu oslabovať trávenie a pôsobia adstringentne, čo znamená, že stiahnu telo a môžu viesť k zadržovaniu tekutín. Pitie ľadových nápojov spôsobuje rýchle prekrvenie tkanív v pažeráku a vytvára falošný pocit, že ste dostatočne hydratovaní. Potom sa nemusíte cítiť motivovaní dopĺňať tekutiny, čo je nevhodné,“ varuje nutričná špecialistka Zdravého stravovania, Kateřina Šimková.

Nápoje by podľa odborníčky mali byť teplé okolo 16–18 °C. Odporúča čistú vodu s citrónom a mätou, zeleninové a ovocné šťavy zriedené vodou aj minerálkami. „Mierne ochladzujúce účinky má aj zelený čaj, ktorý je vhodný na popíjanie počas celého dňa. Ak sa potíte aj v noci, vyskúšajte večer pripraviť čaj zo šalvie lekárskej. Okrem udržania normálnej miery potenia podporuje aj hormonálnu rovnováhu, čo môže byť užitočné napríklad pre ženy v období menopauzy. Na prípravu čaju použite 1 lyžičku sušených listov šalvie a zalejte ich štvrť litrom vriacej vody. Nechajte lúhovať 10 minút a precedíte,“ radí bylinkárka Hana Jánská.

Mliečne výrobky ako osvieženie

Prekvapivo majú ochladzujúci efekt aj mliečne výrobky. Doprajte si vychladený kefír alebo mozzarellu, pri grilovaní skúste dipy z tvarohu a kyslej smotany, alebo halloumi syr, light hermelín a tofu. Namiesto presladených jogurtov si vyberte biele a dochuťte ich čerstvým ovocím. Osviežujúce sú kyslejšie letné jablká, marhule, broskyne, jahody, maliny, čučoriedky alebo ríbezle.

Voda v potravinách

V horúčave je dôležité zabezpečiť dostatočný príjem tekutín, ktorý sa zvyšuje so zvýšeným potením. Niektoré druhy ovocia a zeleniny sú ideálne na letné osvieženie a hydratáciu vďaka vysokému obsahu vody. K vodnatým typom patrí melón, grep, ananás, ďalej uhorky, ľadový šalát, zelené papriky, reďkovky alebo rajčiny. Uchovávajte ich v chladničke pre ešte výraznejší efekt.

Teplé jedlá až večer

S teplým jedlom je lepšie počkať až na večer, keď vonkajšia teplota klesne na prijateľnú úroveň. Počas dňa dajte prednosť šalátom alebo studeným polievkam typu gazpacho, ktoré sú v južných krajinách veľmi obľúbené. Pozor na horúci čaj alebo kávu počas dňa, pre udržanie stabilnej teploty tela je lepšie konzumovať teplé nápoje pri teplote blízkou vašej telesnej, teda okolo 37 °C.

Ochutnajte nové korenie

Experimentujte s korením, ale vyhnite sa zahrievacím typom, ako je zázvor alebo klinček. Naopak, ochladzujúci efekt má kurkuma, fenikel a koriander. Skúsiť môžete aj malé množstvo chilli. „Chilli papričky obsahujú látku zvanú kapsaicín, ktorý je zodpovedný za pálivú chuť. Konzumácia chilli papričiek spôsobuje prenos signálu, že je telo prehriate, a organizmus reaguje ochladením,“ vysvetľuje Kateřina Šimková.

Nestrácajte čas v kuchyni

Ak je vám horúco, neťažejte si to ešte dlhým varením alebo pečením. Dlhé varenie, pečenie či vyprážanie je nielen únavné, ale takéto jedlá často vyžadujú od organizmu veľa energie na trávenie, čo vedie k zvýšenému prekrveniu tráviaceho traktu a zníženiu odvodu tepla. Medzi vhodné úpravy pokrmov patrí blanšírovanie, príprava v pare alebo grilovanie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 20. augusta 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.