- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Neuveríte, ktoré bežné potraviny chránia vašu pokožku pred UV žiarením! Objavte viac!
Neuveríte, ktoré bežné potraviny chránia vašu pokožku pred UV žiarením! Objavte viac!
Slnečné lúče nám prinášajú dôležitý vitamín D, ale zároveň môžu spôsobiť poškodenie kože nadmerným UV žiarením. Prírodnú obranyschopnosť pokožky môžete posilniť nielen používaním ochranných krémov, ale aj správnou výživou. Viete, ktoré potraviny obsahujú látky zvyšujúce prirodzenú odolnosť pokožky voči UV žiareniu? Ako sa účinne chrániť pred slnkom pomocou jedla a aké potraviny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička pre zdravšiu pokožku?
Antioxidanty – posilňujú a omladzujú bunky
Antioxidanty zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane buniek pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, ktoré vznikajú pri vystavení UV žiareniu. Tieto látky podporujú účinnosť ochranných prostriedkov proti slnku a prispievajú k celkovej ochrane kože proti starnutiu. Medzi potraviny bohaté na antioxidanty patria bobuľové ovocie ako jahody, černice, čučoriedky, ale aj citrusy, granátové jablká, kivi, špenát, ružičkový kel, brokolica, paradajky, červená repa, cesnak a fazuľa.
Karotenoidy – supernutrient pre kožu
Karotenoidy sú prírodné pigmenty, ktoré okrem ochrany pred UV žiarením prispievajú aj k zdravej farbe opálenia. Nachádzajú sa v mrkve, paradajkách, paprike, marhuliach, broskyniach, melónoch, špenáte, špargli, brokolici a zelenom hrášku. Tepelná úprava zeleniny môže zvýšiť biologickú dostupnosť karotenoidu lykopénu, ktorý je pre telo lepšie využiteľný.
Náš tip: Slaný koláč so špargľou a syrom.
Izotiokyanáty – ochrana pred rakovinou
Izotiokyanáty sú látky nachádzajúce sa predovšetkým v kapustovitej zelenine, ako je brokolica, kel, kaleráb, karfiol a ružičkový kel. Tieto látky majú schopnosť bojovať proti rakovinovým bunkám a sú účinnou súčasťou ochrany proti slnečnému žiareniu.
Polyfenoly – podpora imunitnej reakcie
Polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine, orechoch, čaji, červenom víne, tmavej čokoláde a mnohých bylinkách (kurkuma, klinček, bobkový list, fenikel, oregano, rozmarín, tymián), majú protizápalové účinky a podporujú imunitný systém. Pôsobia tiež proti voľným radikálom spôsobeným slnečným žiarením a znečistením.
Beta-glukán – magický transformátor
Beta-glukán, obsiahnutý v otrubách, pšeničných klíčkoch, hubách, ovse a jačmeni, podporuje imunitný systém a pomáha pri oprave poškodených buniek. Jeho význam pri slnení spočíva v tom, že uľahčuje hojenie rán a upokojuje podráždenú pokožku, a zároveň podporuje tvorbu kolagénu.
Náš tip: Super rýchle Pad Thai.
Omega-3 mastné kyseliny – ochrana proti dehydratácii
Omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa v studenovodných rybách, za studena lisovaných rastlinných olejoch, brokolici a keli, chránia pokožku pred dehydratáciou a predčasným starnutím. Ich dlhodobé užívanie môže dokonca znížiť riziko rakoviny kože. Výborným zdrojom sú tiež chia semienka.