Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Neuveríte, ktoré bežné potraviny chránia vašu pokožku pred UV žiarením! Objavte viac!

reklama:
Neuveríte, ktoré bežné potraviny chránia vašu pokožku pred UV žiarením! Objavte viac!
Neuveríte, ktoré bežné potraviny chránia vašu pokožku pred UV žiarením! Objavte viac! Foto: www.freepik.com

Slnečné lúče nám prinášajú dôležitý vitamín D, ale zároveň môžu spôsobiť poškodenie kože nadmerným UV žiarením. Prírodnú obranyschopnosť pokožky môžete posilniť nielen používaním ochranných krémov, ale aj správnou výživou. Viete, ktoré potraviny obsahujú látky zvyšujúce prirodzenú odolnosť pokožky voči UV žiareniu? Ako sa účinne chrániť pred slnkom pomocou jedla a aké potraviny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička pre zdravšiu pokožku?

Antioxidanty – posilňujú a omladzujú bunky

Antioxidanty zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane buniek pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, ktoré vznikajú pri vystavení UV žiareniu. Tieto látky podporujú účinnosť ochranných prostriedkov proti slnku a prispievajú k celkovej ochrane kože proti starnutiu. Medzi potraviny bohaté na antioxidanty patria bobuľové ovocie ako jahody, černice, čučoriedky, ale aj citrusy, granátové jablká, kivi, špenát, ružičkový kel, brokolica, paradajky, červená repa, cesnak a fazuľa.

Karotenoidy – supernutrient pre kožu

Karotenoidy sú prírodné pigmenty, ktoré okrem ochrany pred UV žiarením prispievajú aj k zdravej farbe opálenia. Nachádzajú sa v mrkve, paradajkách, paprike, marhuliach, broskyniach, melónoch, špenáte, špargli, brokolici a zelenom hrášku. Tepelná úprava zeleniny môže zvýšiť biologickú dostupnosť karotenoidu lykopénu, ktorý je pre telo lepšie využiteľný.

Náš tip: Slaný koláč so špargľou a syrom.

Izotiokyanáty – ochrana pred rakovinou

Izotiokyanáty sú látky nachádzajúce sa predovšetkým v kapustovitej zelenine, ako je brokolica, kel, kaleráb, karfiol a ružičkový kel. Tieto látky majú schopnosť bojovať proti rakovinovým bunkám a sú účinnou súčasťou ochrany proti slnečnému žiareniu.

Polyfenoly – podpora imunitnej reakcie

Polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine, orechoch, čaji, červenom víne, tmavej čokoláde a mnohých bylinkách (kurkuma, klinček, bobkový list, fenikel, oregano, rozmarín, tymián), majú protizápalové účinky a podporujú imunitný systém. Pôsobia tiež proti voľným radikálom spôsobeným slnečným žiarením a znečistením.

Beta-glukán – magický transformátor

Beta-glukán, obsiahnutý v otrubách, pšeničných klíčkoch, hubách, ovse a jačmeni, podporuje imunitný systém a pomáha pri oprave poškodených buniek. Jeho význam pri slnení spočíva v tom, že uľahčuje hojenie rán a upokojuje podráždenú pokožku, a zároveň podporuje tvorbu kolagénu.

Náš tip: Super rýchle Pad Thai.

Omega-3 mastné kyseliny – ochrana proti dehydratácii

Omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa v studenovodných rybách, za studena lisovaných rastlinných olejoch, brokolici a keli, chránia pokožku pred dehydratáciou a predčasným starnutím. Ich dlhodobé užívanie môže dokonca znížiť riziko rakoviny kože. Výborným zdrojom sú tiež chia semienka.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 6. júla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.