- Zivotsdetmi
- Články
- Zdravie ženy
- Neuveriteľné výhody fialových potravín! Prečo by ste ich mali jesť každý deň?
Neuveriteľné výhody fialových potravín! Prečo by ste ich mali jesť každý deň?
Potraviny s prirodzeným fialovým odtieňom ponúkajú množstvo zdravotných výhod vďaka vysokému obsahu silných rastlinných látok. Či už ide o fialový karfiol alebo mrkvu, tieto farebné dobroty sú nielen esteticky príťažlivé, ale aj mimoriadne prospešné pre naše zdravie. Poďme sa pozrieť na to, čo všetko tieto fialové potraviny môžu priniesť do nášho jedálnička.
Ostružiny
Ostružiny sú jedným z najznámejších fialových plodov. Tieto šťavnaté bobule sú plné silných antokyanínových pigmentov. Antokyány sú typom polyfenolovej zlúčeniny, ktorá potravinám dodáva fialovú, modrú alebo červenú farbu. Pôsobia ako silné antioxidanty, chránia bunky pred poškodením a znižujú zápal, ktorý by inak mohol viesť k negatívnym zdravotným výsledkom. Konzumácia potravín bohatých na antokyány, ako sú ostružiny, môže chrániť pred mnohými chronickými stavmi, ako je cukrovka, niektoré druhy rakoviny a srdcové choroby.
Fialové sladké zemiaky
Všetky sladké zemiaky sú vysoko výživné a poskytujú mnoho vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, provitamínu A, draslíka a vitamínov skupiny B. Fialové sladké zemiaky, ktoré sú považované za jedlo bohov, majú ďalšiu výhodu v tom, že obsahujú antioxidanty antokyanínov a majú protizápalové vlastnosti. Fialové zemiaky pritom môžete použiť ako náhradu za tie bežné, a to v akomkoľvek recepte.
Baklažán
Aj keď baklažán nie je tak výživný ako niektoré iné potraviny na tomto zozname, má vysoký obsah antioxidantov a mangánu, čo je minerál nevyhnutný pre zdravie a metabolizmus kostí. Baklažán je výborným doplnkom jedál, ktoré si chcú zachovať zdravie a vitalitu.
Fialový karfiol
Fialový karfiol je vizuálne ohromujúca zelenina. Na rozdiel od bielych odrôd, vďaka genetickej mutácii obsahuje antokyány, ktoré mu dodávajú intenzívny fialový odtieň. Fialový karfiol nielen pridáva farbu do akéhokoľvek jedla, ale tiež ponúka protizápalové účinky a môže chrániť pred niektorými druhmi rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva.
Fialová mrkva
Fialová mrkva je sladká, chutná, chrumkavá zelenina plná antioxidantov, polyfenolov, antokyanínov, kyseliny škoricovej a kyseliny chlorogenovej. Výskum ukázal, že ľudia, ktorí konzumujú stravu bohatú na polyfenoly, vykazujú nižšie riziko srdcových chorôb, obezity a cukrovky. Fialová mrkva obsahuje viac polyfenolových antioxidantov než iné odrody mrkvy, takže jej pridanie do stravy je viac než žiaduce.
Fialová špargľa
Aj keď je špargľa najčastejšie spájaná so zelenou a bielou farbou, vyskytuje sa aj v iných odtieňoch, vrátane fialovej. Fialová špargľa poskytuje bohatstvo vitamínov, minerálov a účinných rastlinných látok. Tiež je to vynikajúci zdroj antokyanínov a rutínu, polyfenolového rastlinného pigmentu, ktorý môže mať silné protirakovinné vlastnosti.