- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Tieto potraviny by ste nikdy nemali jesť po expirácii!
Tieto potraviny by ste nikdy nemali jesť po expirácii!
Mnohí z nás už určite našli v chladničke potraviny, ktorých expiračná doba je už dávno preč. Možno si poviete, že niekoľko dní navyše predsa nemôže byť problém, no v skutočnosti môže byť konzumácia prešlých potravín veľmi riskantná. V tomto článku sa dozviete, ktoré potraviny by ste mali určite vynechať, ak ich expiračná doba uplynula, a ako správne rozpoznať rizikové produkty, aby ste sa vyhli zdravotným problémom.
Asi každý z nás už niekedy zjedol potraviny po uplynutí ich expiračnej doby. Kto tvrdí, že nie, možno len nevedel… Nie je to nič, za čo by sa človek mal hanbiť. Omnoho závažnejšie je však bezdôvodne vyhadzovať jedlo. Existujú však potraviny, ktoré by ste nemali konzumovať po uplynutí ich trvanlivosti, pretože konzumácia môže predstavovať vážne zdravotné riziko, ako sú žalúdočné problémy, hnačka či tráviace ťažkosti. „Obzvlášť opatrní by mali byť ľudia s oslabenou imunitou, ktorí užívajú lieky na liečbu rakoviny či leukémie, a tiež tehotné ženy,“ varuje doktorka Karolína Hlavatá, odborníčka na bezpečnosť a kvalitu potravín.
Minimálna trvanlivosť vs. Spotrebujte do…
Trvanlivosť potravín sa označuje dvoma spôsobmi. „Potraviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze, sa označujú dátumom ‚Spotrebujte do‘. Tieto produkty sa po tomto dátume nesmú ďalej predávať,“ vysvetľuje Ing. Hana Málková, odborníčka na potravinovú bezpečnosť. Väčšinou platí, že po uplynutí tohto dátumu by ste ich nemali konzumovať, aj keď existujú výnimky, ako napríklad niektoré jogurty alebo mazacie syry.
Iným prípadom sú produkty označené „Minimálna trvanlivosť“. „Tento dátum sa používa u trvanlivejších potravín a je možné ich predávať aj po uplynutí tohto dátumu, pokiaľ sú riadne označené. Predajca zodpovedá za ich zdravotnú nezávadnosť a väčšinou sa dajú konzumovať aj po drobnom prekročení termínu,“ dodáva Hana Málková.
Aké potraviny nikdy nekonzumovať po uplynutí trvanlivosti?
Pravidlo o trvanlivosti vám môže veľmi pomôcť pri rozhodovaní, či potravinu konzumovať alebo nie. Napriek tomu, u mnohých nebalených výrobkov sa tieto údaje môžu nachádzať len v obchode. Preto je dobré si zapamätať potraviny, ktoré predstavujú najväčšie riziko.
Čerstvé mäso, ryby a morské plody
„Mäso, ryby a morské plody sú ideálnym prostredím pre rast baktérií, preto je najlepšie ich konzumovať čo najčerstvejšie a správne skladovať. Ak mäso po uplynutí dátumu alebo ak mäso zapácha, nikdy ho nekonzumujte,“ odporúča Hana Málková. Najväčšie riziko predstavuje hydina, všetky ryby a mleté mäso.
Raw šťavy
Stále populárnejšie zastudena lisované šťavy sú veľmi výživné, ale naozaj iba čerstvé. Ich trvanlivosť je veľmi krátka kvôli absencii pasterizácie a konzervačných látok. Tieto nápoje rýchlo podliehajú skaze a sú náchylné na kontamináciu baktériami a kvasinkami.
Nepasterizované mlieko a syry
Rovnako ako pri raw šťavách, aj nepasterizované mlieko a syry môžu spôsobovať problémy. „Potraviny, ktoré neboli podrobené vysokým teplotám alebo iným konzervačným postupom, môžu rýchlo kontaminovať mikroorganizmy a spôsobovať nebezpečné nákazy,“ vysvetľuje Hana Málková.
Šunka a údeniny
„Šunka obsahuje veľké množstvo vody a môže sa veľmi rýchlo pokaziť, najmä ak nie je skladovaná v chlade. Trvanlivé salámy sú odolnejšie, avšak treba dávať pozor na pleseň,“ upozorňuje Hana Málková. „Pri plesniach platí, že aj malé poškodenie znamená, že musíte vyhodiť celú potravinu, pretože spóry sa rozšíria do celej potraviny,“ dodáva Karolína Hlavatá.
Pochutiny z lahôdkárstva
Sladké zákusky, krémové torty, majonézové chlebíčky a šaláty sa často pripravujú z problémových surovín, ktoré sú ideálnym prostredím pre baktérie. „Tieto nebalené potraviny môžu byť navyše nesprávne manipulované alebo nedodržiavať chladiaci reťazec. Preto je potrebné konzumovať ich čo najskôr po zakúpení,“ varuje Hana Málková.
Obecne platí, že sa treba riadiť vlastnými zmyslami – vzhľadom a zápachom potraviny. V niektorých prípadoch môže byť potravina po uplynutí trvanlivosti zachránená tepelnou úpravou (napríklad u uzenín či syrov), avšak iba vtedy, ak výrazne nezapácha a nie sú na nej viditeľné plesne.